© Associació Amics de Nonasp. 2017
© Associació Amics de Nonasp. 2013

Lo Castell

Està situat a una terrassa rocosa que forma un penya-

segat sobre la confluència dels rius Matarranya i l’Algars. En el

seu estat actual, la fortalesa és un gran casal de planta

irregular que s’adapta a les condicions orogràfiques del lloc.

En el transcurs dels anys ha sofert diverses intervencions

que li han fet modificar la fesomia. L’actual edifici és de planta

irregular hexagonal, amb dos pisos. Al mig es troba un aljub

cilíndric de pedra que segurament fou convertit en trull a

l’època moderna.

Es conserven dos finestres gòtiques, probablement del

segle XV, coronelles i amb

arcs conopials, una a la

façana sud i l’altra a llevant,

en el mateix eix de la porta

principal. Destaca la façana

principal amb la porta i una

finestra centrada al seu

damunt, que mira a llevant 

de cara al pati. La porta és

de mig punt, amb amples dovelles on apareixen uns escuts

heràldics amb la mitja lluna que pertanyen al llinatge del

comandador hospitaler Salvador de Luna, que regentava el lloc a començaments del segle XV.

La finestra és germinada, amb un mainell de secció rectangular i una llosada escociada

sostinguda per dos permòdols ornats amb testes. A partir del segle XV-XVI és quan setransforma de

castell-fortaleça a casa-palau.

Des de l’any 1988 l’edifici és la seu de l’Ajuntament de la vila.